Interventies

De uitslag van de APOP-screening:
Wanneer een verpleegkundige de APOP-screening afneemt, vult deze de antwoorden die de patiënt geeft direct digitaal in het patientendossier in. Nadat antwoorden op alle negen vragen zijn ingevuld, verschijnt  een uitslag op het scherm van de verpleegkundige. 
De uitslag is of de oudere patient wel of geen hogere kans heeft op moeizaam herstel dan andere patiënten op de spoedeisende hulp, of dat er sprake is van geheugenstoornissen.

 

Vervolgstappen

Wanneer de patiënt een hogere kans heeft op moeizaam herstel, kunnen zorgverleners hier rekening mee houden in hun zorg aan de patiënt. Ze kunnen bijvoorbeeld extra letten op het behandelen van de patiënt op een bed, en niet op een brancard, en letten op de aanwezigheid van een familielid of mantelzorger van de patiënt. Artsen kunnen het hoge risico meenemen in hun afweging van mogelijke onderzoeken en behandelingen en dit bespreken met de patient.

Patiënten die volgens de screening een hoger risico hebben op moeizaam herstel of achteruitgang, maar na hun bezoek aan de spoedeisende hulp terugkeren naar huis, worden de volgende dag gebeld door een verpleegkundige van het ziekenhuis, om er zeker van te zijn dat de patiënt nog vragen heeft naar aaleiding van het bezoek aan de SEH en of het bijvoorbeeld is gelukt om de nieuwe medicijnen te halen en of instructies duidelijk zijn. Ook wordt de uitslag van de screener automatisch vermeld in de brief naar de huisarts.

 

Voor patiënten met een hoger risico op moeizaam herstel na hun bezoek aan de spoedeisend hulp direct worden opgenomen in het ziekenhuis, is het belangrijk dat deze uitslag van de APOP-screening wordt overgedragen aan de zorgverleners die de zorg voor de patiënt overnemen, zodat ook zij hier rekening mee kunnen houden. Verpleegkundigen van de spoedeisende hulp geven de uitslag mondeling door aan een verpleegkundige van de ziekenhuisafdeling waar de patiënt wordt opgenomen.